Eurobasket

Ο γίγαντας βοσκός και οι παλιόφιλοι του… Τσαρτσαρή

Ένας πελώριος 20χρονος που μέχρι πρότινος βοσκούσε πρόβατα είναι το υψηλότερο εμπόδιο της Εθνικής στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ απέναντι στη χώρα… εκκίνησης του Τσαρτσαρή, την Ισλανδία.

Στα χαρτιά πρόκειται για την ασθενέστερη ομάδα του πρώτου ομίλου, ίσως και της διοργάνωσης. Στην πράξη, ωστόσο, η Ισλανδία, πρώτη αντίπαλος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ (Πέμπτη, 16:30) μάλλον δεν είναι για να την υποτιμάς…

Αποστολή στο Ελσίνκι, Χρήστος Ρομπόλης

Η μπασκετική παράδοση της Ισλανδίας είναι ανάλογα φτωχή με της Ελλάδας στο… χόκεϊ. Μόλις το 2015 κατάφερε να παίξει για πρώτη φορά σε Ευρωμπάσκετ, αλλά αποχαιρέτησε με πέντε ήττες.

Περισσότερο γνωστή μπασκετικά ίσως έγινε γιατί συνδέθηκε με την εκκίνηση της καριέρας του Κώστα Τσαρτσαρή. Ναι, αν δεν το θυμόσαστε, ο εκ των κορυφαίων πάουερ φόργουορντ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έφυγε το 1997, στα 18 του, για την Γκρένταβικ εκμεταλλευόμενος τον νόμο Μπόσμαν κι έγινε επαγγελματίας. Κανείς δεν θα βρεθεί να πει ότι έμαθε μπάσκετ εκεί, αλλά ακόμη και τώρα έχει να λέει για το πόσο τον βοήθησε εκείνο το ταξίδι να πετύχει όσα πέτυχε στη συνέχεια.

Ο πιο διάσημος παίκτης των Νησιωτών της βόρειας Ευρώπης είναι ο Γιον Άρνορ Στέφανσον, με θητεία σε ομάδες όπως η Βαλένθια, η Μάλαγα, η Σαραγόσα, η Ρόμα και η Μπενετόν Τρεβίζο. Όμως είναι πλέον στη δύση του και στα 35 του έχει επαναπατριστεί για χάρη της Ρέικιαβικ.

Το μέλλον λέγεται… Τρίγκβι Χλίνασον. Ο 20χρονος σέντερ τρέλανε τους σκάουτ του ΝΒΑ πέρσι στη Χαλκίδα και φέτος στην Κρήτη στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U20. Μπορεί η Ισλανδία, που το 2015 είχε αποκλείσει την Ελλάδα στα ημιτελικά, να έμεινε μόλις όγδοη, αλλά εκείνος με 16,1 πόντους (58,8% δίποντα), 11,6 ριμπάουντ, 3,1 τάπες και 1,9 ασίστ ανά αγώνα ψηφίστηκε καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης. Με μπόι στα 2,16μ., απίθανη σωματική διάπλαση και εξαιρετική πρώτη ύλη, δεν είναι τυχαίο που ανάγκασε την πρωταθλήτρια Βαλένθια να τον «δέσει» με τετραετές συμβόλαιο φέτος τον Ιούλιο. Κι όμως, μιλάμε για ένα παιδί που μέχρι πριν λίγα χρόνια βοσκούσε τα πρόβατά του σε ένα ορεινό χωριό της Ισλανδίας και από σύμπτωση, λόγω και της απίστευτης σωματοδομής του, εντοπίστηκε από κάποιους ειδικούς και στράφηκε στο μπάσκετ. Ίσως, δε, προλάβει να γίνει ο δεύτερος Ισλανδός που θα παίξει στο ΝΒΑ μετά τον ανάλογα θηριώδη Πέτουρ Γκούντμουντσον, που στα 80’s είχε παίξει σε Λέικερς και Σπερς.

Αν ψάχνετε κι άλλους «δεσμούς» της Ισλανδίας με την Ελλάδα, προσθέστε το όνομα του Χόρντουρ Βίλιαλμσον, του 28χρονου γκαρντ που το 2015 είχε περάσει από τα Τρίκαλα και πλέον θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Κώστα Φλεβαράκη στην Αστάνα.

Κατά τα λοιπά… λίγα πράγματα. Η Ισλανδία παρατάσσει μία από τις κοντύτερες δωδεκάδες στο Ευρωμπάσκετ, με μέσο όρο ύψους το 1,95μ. και μοναδικούς άνω των δύο μέτρων τον Χλίνασον (2,16μ.), τον ρωσικής καταγωγής Ερμολίνσκι (2,02μ.) και τον Μπέρινγκσον. Ο Καναδός κόουτς Γκρεγκ Πέντερσεν αναπληρώνει την έλλειψη ύψους με πολλά μακρινά σουτ τα οποία πάντα συνιστούν κίνδυνο…

Το ρόστερ
Μπρίνιαρ Μπιόρνσον (Ρέικιαβικ) G – 1,88μ.- 29 ετών
Έλβαρ Φρίντρικσον (Κολέγιο Μπάρι) G – 1,82μ.- 23 ετών
Έγκιρ Στέιναρσον (Καστεγιό) G – 1,82μ. – 26 ετών
Χόρντουρ Βίλχιαλμσον (Αστάνα) G – 1,90μ. – 29 ετών
Λόγκι Γκούναρσον (Νιάρντβικ) G – 1,92μ. – 36 ετών
Μάρτιν Χέρμανσον (Ρεμς) G – 1,90μ. – 23 ετών
Πάβελ Ερμολίνσκι (Ρέικιαβικ) F – 2,02μ. – 30 ετών
Γιον Άρνορ Στέφανσον (Ρέικιαβικ) F – 1,92μ. – 35 ετών
Χάουκουρ Πάλσον (Σολέ) F – 1,98μ. – 25 ετών
Κρίστοφερ Άκοξ (Ρέικιαβικ) F – 1,98μ. – 24 ετών
Χλίνουρ Μπέρινγκσον (Στιάρναν) F – 2,00μ. – 35 ετών
Τρίγκβι Χλίνασον (Βαλένθια) C – 2,16m. – 20 ετών
Προπονητής: Κρεγκ Πέντερσεν

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x